Zijlsloep onder zeil

De Zijlsloep is zodanig ontworpen dat op- en aftuigen, zeilen en aanmeren door één persoon gedaan kunnen worden. Naarmate de wind (en de snelheid) toeneemt, neemt de koersvastheid toe. Het mooiste zeilt de Zijlsloep bij windkracht 3-5, hoewel 6-7 met rif ook nog te doen is.

Zijlsloep ClassicEr is gekozen voor een klassieke cattuig zeilvoering, met giek en gaffel, alles uitgevoerd in hout. Het draaipunt van het zeil ligt, bij goed trimmen, recht boven het draaipunt van de romp. Het staand want kan beperkt blijven en er is alleen een grootschoot nodig. De grootschoot loopt via een draaibaar vloerblok waarop een curry-klem is aangebracht zodat het zeil makkelijk kan worden vastgezet en losgenomen.

Het (klassiek beige) 15m2 grootzeil wordt begrensd door “lazy-jacks”, zodat het hijsen en strijken door één persoon gedaan kan worden zonder dat het zeil in de kuip valt. De giek hangt bij gestreken zeil aan de kraanlijn (piekeval), zodat een mik niet nodig is. In een stormrif is voorzien.

Voor bruggen en wegvervoer kan de mast worden neergehaald en op de meegeleverde mik gelegd. Een fok is afwezig. Eenvoud staat voorop.

Zijlsloep Classic on trailerOp de foto's rechts ziet u de Zijlsloep Classic zonder en met voorste kap die dienst kan doen als grote buiskap. De giek zit hoog genoeg om toch te kunnen zeilen, en bukken bij overstag of gijp is niet nodig.